"Vi måste utveckla marknaden för blånat virke"

Sågverken har fått in stora mängder timmer som angripits av granbarkborrar, främst i södra Sverige. Det finns till och med risk för att detta timmer inte sågas alls, vilket innebär en förlust för skogsägaren och ett onödigt slöseri.

– Svenska och europeiska kunder och byggare vill inte ha virke som blånat till följd av att träden dött av granbarkborreangrepp. Fastän det inte är något egentligt fel på virkesegenskaperna. Blånat granbarkborrevirke är ett problem för svenska sågverk. Problemet blir mindre om vi kan få fler att förstå att blånat konstruktionsvirke är bra virke, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna och Svenskt Trä.

Svenska sågverk har ofta blivit tvungna att vända sig till marknaderna i USA och Kina för att hitta kunder som accepterar virke med blånad. Under pandemin förekom det att Tyskland exporterade sitt granbarkborreskadade virke till USA. Samtidigt som friskt virke importerades från Sverige till Tyskland.

– I USA är man vana att använda virke med blånad och har länge förstått att det inte gör någon skillnad. Det är uppenbart att vi i Europa också måste bli bättre på att använda blånat virke, och sluta klassa ned i övrigt prima konstruktionsvirke på grund av kosmetiska fel och en ogrundad oro. Blånaden har förvisso annorlunda vätskeupptagning, men det är inget som spelar någon roll när det byggs in i en konstruktion. Efterhand som svenska barkborreangrepp fortgår så blir detta en fråga vi inte kan blunda för på den svenska och europeiska marknaden, säger Christian Nielsen.