Kommentar: Ursula von der Leyen omvald till ordförande för EU-kommissionen

Foto: Christophe Licoppe

Von der Leyens tydliga besked i samband med sitt omval – att vilja öka EU:s konkurrenskraft, parallellt med ett fortsatt fokus på ambitiösa miljö- och klimatmål – välkomnas. Skogsindustrierna uppmanar samtidigt EU-kommissionen särskilt att se över genomförandet av avskogningsförordningen.

– Det är bra att Ursula von der Leyen som omvald kommissionsordförande har kvar sitt fokus på ambitiösa miljö- och klimatmål och kombinerar det med intensifierade insatser för att stärka EU:s  konkurrenskraft och dess industri, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Inför omröstningen i Europarlamentet presenterade von der Leyen sina politiska riktlinjer för nästa mandatperiod. Där betonar hon att EU måste hålla kvar kursen mot de mål som anges i den europeiska gröna given, ett paket med politiska initiativ som ska bana väg för en grön omställning i EU och vars slutmål är klimatneutralitet senast 2050. Von der Leyen framhåller också behovet av att förenkla för företag genom att minska administrativa bördor och förenkla vid implementering av nya regler.

– Det är positivt att von der Leyen framhåller vikten av kontinuerlig dialog med intressenter vid genomförande av EU-lagstiftning. Som ett led i det uppmanar Skogsindustrierna EU-kommissionen att särskilt se över genomförandet av avskogningsförordningen. Det är ett tydligt exempel på en implementering som kräver mer tid och behöver bli proportionerlig och kostnadseffektiv, säger Viveka Beckeman.

Tidigare i år lanserade Skogsindustrierna sitt inspel till EU:s agenda för åren 2024–2029 – Ett grönare, starkare EU. Skogsindustrierna pekar där ut vad som krävs för att nå ett klimatneutralt, motståndskraftigt och konkurrenskraftigt EU, baserat på en cirkulär biobaserad ekonomi från hållbart förvaltade skogar.