Skogsbruk

75 procent av den svenska skogen brukas. Det betyder att skogen används för att framställa virke. Varje år planteras 400 miljoner plantor i Sverige och cirka 1 procent av skogen avverkas.

Den svenska skogsvårdslagen från 1903 var först i världen med krav på återbeskogning. Idag betyder det att man planterar 2-3 nya plantor för varje träd som avverkas. Skogsägaren har frihet att utveckla sin skog efter sina egna mål, men också ett stort ansvar för att se till att det kommer ny skog och för att bevara och utveckla miljövärden. I dagens skogsvårdslag är målen mellan produktion och miljö jämställda. Det betyder att det är lika viktigt att skogens miljövärden bevaras och utvecklas, som att skogen ger hög och värdefull virkesproduktion.

Vid sidan av skogsvårdslagen styr även vissa bestämmelser i miljöbalken hur skogsbruk får bedrivas.

Ett hållbart skogsbruk

"Med uthålligt skogsbruk menas förvaltning och nyttjande av skog och skogsmark på ett sådant sätt, och i en sådan takt att dess biologiska mångfald, produktivitet, föryngringskapacitet, vitalitet och förmåga att både nu och i framtiden fylla viktiga ekologiska, ekonomiska och sociala funktioner på lokal, nationell och global nivå bevaras, utan att andra ekosystem skadas."

Den här definitionen av hållbart skogsbruk står bland annat FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan FAO och det paneuropeiska skogssamarbetet Forest Europe bakom. Definitionen tar sin utgångspunkt i Agenda 2030 som även är utgångspunkten för skogsbruk för en hållbar utveckling i Sverige.

Trakthyggesbruk

Många av de svenska trädslagens växtsätt är historiskt anpassade till kraftiga störningar i samband med återkommande stormar och bränder. Trakthyggen efterliknar den här typen av störningar, och är den vanligaste formen av skogsbruk i Sverige.

Tanken med trakthyggesbruk är att man ska ha en jämn tillväxt av skog i olika åldrar över hela skogslandskapet. Det innebär att man tar bort skog på ett ställe (en trakt) i taget och sätter nya plantor efter avverkning. På så sätt finns det alltid växande skog i olika åldrar när man tittar över större landskapsavsnitt.

Hyggesfritt skogsbruk

Det finns också andra sätt att bruka skogen. Intresset för det som brukar kallas för hyggesfritt skogsbruk, till exempel blädning, dimensionshuggning och plockhuggning, ökar. Då är ofta avverkningen inriktad på till exempel träd i en viss storlek.

Hyggesfritt skogsbruk kan fungera bra om särskild hänsyn behöver tas, som inte kan uppfyllas med trakthyggesbruk. Det kan till exempel handla om att förstärka upplevelsevärden i tätortsnära områden, bevara och gynna hänglavsskogar som är viktiga för renskötseln eller för att gynna marklevande svampar.

Läs mer om brukad skog här.